Utolsó kommentek

Nemez blog

Nemez készítés, nemez tárgyak, nemezelés. Mitől aktuális ma a nemez? Alkotók és mesteremberek. Külföldi nemezelők, és nemeztermékeik.

Friss topikok

Nemez van a fejünk fölött

2008.10.08. 21:01 | Nemez Norbert | Szólj hozzá!

Címkék: programajánló múzeum

2008. október 11. 10 óra

Magyar Mezőgazdasági Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A honfoglaló magyarság őstörténete, a kazah nemezsátorban (jurtában) lakó honfoglaló magyarjaink. Hogyan osztották be a jurtában a teret, mi volt a "női" és a "férfi" oldal, milyen öltözékeket láthatunk itt: kazak, kaftán, pendely, nadrág, veretes öv, süveg és a különféle anyagok: kender, len, brokát, gyöngyökkel díszítve, ezüsttel díszítve. Mit jelent az "égig érő fa"?
Az ősmagyarok hitvilágában mit jelentettek a testlelkek, a szabadlelkek és az álomlelkek? Mi volt a rovásírás? Ennek technikáját, alkalmazását is megpróbálhatják. Kik voltak az emberfeletti erővel rendelkező sámánok? Sámándobolás, sámán énekek csendülnek fel, beszélünk a honfoglaló magyarok harcmodoráról, a gyűjtögetés, a tárolás és az egészséges táplálkozás fortélyairól is. Sámándobolás a kiállításban felállított jurtában.
A különleges programhoz kapcsolódik: családfa készítés, rovásírás, régészeti bemutató állatcsontokból.
Belépődíj: 500 Ft/fő, (+ 500 Ft belépőjegy)
Célközönség: családok

A bejegyzés trackback címe:

https://nemez.blog.hu/api/trackback/id/tr40704055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása